Uusi tiiminjäsen on kriittinen hankinta


Nykyinen työnantajani panostaa koulutukseen. Olen mukana vuoden mittaisessa koulutuksessa IHM-business Schoolissa Tukholmassa. Kuten monet vastaavat kurssit, tämäkin lähestyy johtamista itsetuntemuksen kautta.

 Peiliin katsominen ajoittain tekee ihan hyvää.

Täytyy myöntää että ensimmäinen ajatus oli ”taas näitä”, kun jälleen kerran sain eteeni Jungian Type Indexin, JTI:n, kysymyspatterin. JTI on Sveitsiläisen C.G. Jungin kehittämä järjestelmä, joka jakaa ihmiset kuuteentoista erilaiseen persoonallisuustyyppiin.  Testi käsittää yleensä pitkän listan kysymyksiä, joihin annettujen vastausten perusteella määrittely sitten tehdään.

Peiliin katsominen ajoittain tekee ihan hyvää. Olen tehnyt saman testin muutamaan otteeseen aiemminkin. Testin mukaan olen eri aikoina testiä tehdessäni ollut persoonaltani enimmäkseen joko INFP tai ENFP -tyyppiä. Kirjainyhdistelmässä I tarkoittaa introverttia ja E ekstroverttia.  On hauska havaita, että tulos ei ole vuodesta toiseen samanlainen.

Kirjainyhdistelmän toinen kirjain, minulla siis N, kuvaa ihmistä, joka keskittyy tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja kokonaisuuksien hahmottamiseen. Kolmas kirjain F kertoo tunneihmisestä, joka pohjaa toimintansa vahvasti arvoihin. Viimeinen kirjain P tarkoittaa spontaania ja joustavaa ihmistä, joka on hyvä keräämään tietoa päätöksen tueksi.

Jokaisella ominaisuudella on vastaparinsa ja sen myötä kääntöpuolensa. Minä siis kääntäen katsottuna vähät välitän tämän hetken faktoista, huolellisesta pohdinnasta ja loogisesta päättelystä, puhumattakaan elämän yksityiskohtien huolellisesta suunnittelusta.

 Olenko kuvani mukainen?

peilikuvaOn peili sitten millainen tahansa, siihen katsominen laittaa pohtimaan, mitä peilistä näkyy. Olenko kuvani mukainen? Elänkö oikeasti omien vai muiden arvojen mukaisesti? Mitä tunnen, ja miten toimin tuntemusteni pohjalta? Tulosten vaihtuminen ajan myötä laittaa ihmettelemään omaa muutosta. Samalla toivoo, että suunta on oikea ja olen matkalla kohti parasta versiota omasta itsestäni.

Testin tekeminen laittoi miettimään vahvasti myös tiimin rakentamista. Tiimiä muodostaessa kerää ympärilleen helposti saman mielisiä, samalla tavoin maailmaa katsovia ja -hahmottavia ihmisiä. Lopputuloksena kerätyn tiimin kanssa ajetaan sitten hyvillä mielin päin seinää. Itsetyytyväisinä ei välttämättä edes huomata, että taas nenään sattui ja asioita olisi voinut tehdä toisinkin.

Tasapainoinen ryhmä vaatii erilaisia ihmisiä

Tasapainoinen ryhmä vaatii erilaisia ihmisiä. Kun yksi osaa katsoa kokonaisuutta, toinen analysoida yksityiskohtia, kolmas rakentaa kuljettavan polun ja neljäs toteuttaa reitin, saadaan aikaiseksi toimiva paketti.  Muutos, kehitys ja kasvu vaativat erimielistä keskustelua, mielipiteitä, näkökulmia ja kaiken yhteensovittamista.

Jokainen tehtävä vaatii perusosaamisen. Perustason jälkeen ei tarvita perusteellisia palikkatestejä.  Jos jotain työntekijöistä testataan, kannattaa keskittyä peilin pitämiseen hakijan edessä. Samalla itsellä täytyy olla valmius työskennellä kaikenlaisten ihmisten kanssa. Jollain tavalla täytyy myös olla hahmotettuna, mikä näkökulma meiltä vielä porukasta puuttuu.

Uuden tiiminjäsenen rekrytointiin kannattaa suhtautua kuten muihinkin liiketoiminnan kannalta kriittisiin hankintoihin tulisi suhtautua. Ostaessa ja rekrytoidessa täytyy tietää, mitä on hankkimassa. Ulkopuolista asiantuntijaa voi ja kannattaa käyttää raa’an työn tekemiseen, mutta kaiken vastuun sysääminen toimittajalle on oman vastuun pakoilua.

Jätä kommentti